Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΠΡΟΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ...ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

"Μη χαλάς την καρδιά σου καρδιά μου…..
Αυτή η Τετάρτη- η Μαύρη Τετάρτη – Τετάρτη ήταν και πέρασε. Μια βλαμμένη Τετάρτη. Μίζερη, ανέραστη κι εκδικητική. Μια Τετάρτη που σε άγχωσε, που σε τρέλανε, που η καρδιά έφτασε στο στόμα και οι σφυγμοί σου χτύπησαν διακόσια. Μια συμπλεγματική Τετάρτη που έγινε σταρ στα καλά καθούμενα, μόνο και μόνο γιατί κρατούσε στο τσεπάκι της τη ζωή σου. Το μέλλον σου. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σου. Τις βάσεις και τις βαθμολογίες σου. Τα όνειρά σου. Που σε πείσανε ότι είναι δικά σου. Και σε δέσανε. Και σε δεσμεύσανε. Μη μένεις δέσμιος της δέσμης σου καρδιά μου…"

Το άνω κείμενο προέρχεται από ένα άρθρο της Ε. Ακρίτα. Και παρόλο που το εν λόγω χρονογράφημα έχει γραφτεί πριν 7-8 χρόνια διατηρεί την επικαιρότητα του.
Σε λίγες μέρες χιλιάδες μαθητών μπαίνουν στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.Φτάνουν στο τέρμα μια διαδρομής που ξεκίνησαν πριν 11 χρόνια.Άλλωστε από την πρώτη μέρα του δημοτικού όλοι ακούγαμε τις συμβουλές.."διάβαζε να έχεις βάσεις για να περάσεις στο πανεπιστήμιο!!"
Νομίζω όλι θυμόμαστε το άγχος αυτής της περιόδου,άγχος προερχόμενο τόσο από το εσωτερικό μας όσο και απο εξωτερικούς παράγοντες.Για τους συναδέλφους μου,τους περισσότερους θέλω να ελπίζω, αυτό το άγχος επαναβιώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ως προς το τι θα κάνουν οι μαθητές μας.
Δε θέλω να μιλήσω για την ανουσιότητα αυτού του άγχους. Ούτε για την αξιοκρατία του εξαεταστικού συστήματος ή την αποτελεσματικότητά του που τίθενται κάθε χρόνο ενα αμφιβόλω,προκαλούν συζητήσεις επι συζητησεων, προξενούν αλλαγές του συστήματος κατ' όνομα μόνο και όχι στην ουσία σχεδόν σε κάθε αλλαγή του επικεφαλής του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Το μόνο που θέλω μέσω αυτής της ανάρτησης είναι να ευχηθώ στις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, στο κάθε "υποψήφιο" οπως χαριτολογώντας αποκαλώ τους/τις μαθητές/-τριές μου, να πετύχουν σε ότι εκείνοι ονειρεύονται...Να βρουν τον ιδανικό προορισμό τους σε αυτό το προς άγνωστη κατεύθυνση ταξίδι που ξεκίνησαν πριν χρόνια...

Υ.Γ. αν κάποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το πλήρες χρονογράφημα της Ε.Ακρίτα ας με ενημερώσει και θα του το στείλω με mail.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας γύρισες πάλι στα θρανεία..φόρτος εργασίας..πολύ διάβασμα και καθόλου του χρόνου το ελεύθερο.Τί να πω εδώ..χαράς στο γερό κουράγιο των παιδιών και μια καλή πρόοδο!

Ανώνυμος είπε...

Μας γύρισες πάλι στα θρανεία..φόρτος εργασίας..πολύ διάβασμα και καθόλου του χρόνου το ελεύθερο.Τί να πω εδώ..χαράς στο γερό κουράγιο των παιδιών και μια καλή πρόοδο!

Christina Noe είπε...

Εγω αγχώνομαι ακόμα μόλις ακούω την λέξη "πανελλήνιες" κι ας πέρασαν τόσα χρόνια...!!!
Καλή επιτυχία στα παιδιά!

day-dreamer είπε...

Θυμάμαι την αγωνία, την κούραση, το άγχος!
Τα αγαθά, κόποις κτώνται! Αυτό το έμαθα καλά! Για όσους κοπίασαν ήρθε η ώρα της ανταμοιβής! Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!
Η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλαδικές... αυτό μου πήρε καιρό να το καταλάβω!

Όσον αφορά στο κείμενο, έστω και απο αυτή τη μικρή γεύση καταλαβαίνω οτι είναι εξαιρετικό!

elf είπε...

Εννοείται πως το θέλω το κείμενο, θα μου το στείλεις; Μακάρι να ήταν όλοι οι δάσκαλοι σαν κι εσένα, να νοιάζονται, να συμπάσχουν και να πονάνε...Καλημέρα σου!