Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ...ΗΤΑΝ Η ΚΥΡΙΑΚΗ

"Ωραία που'ναι η Κυριακή
μα να'ταν πιο μεγάλη...."
τραγουδούσε πριν από χρόνια η Αλ.Βουγιουκλάκη στην ταινία "η κόρη μου η σοσιαλίστρια",(συντροφοι του ΠΑΣΟΚ,που σπεύσατε να υποστηρίξετε το αίτημα των εμπορικών συλλόγων,λησμονώντας τις σοσιαλιστικές καταβολές σας)παρέα με μια ομάδα εργατών του εργοστασίου του πατέρα της.
Δε θέλω να αναφερθώ στο αστείο της υπόθεσης της ταινίας αναγνώστη μου,μα παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο ανάμεσα σε κυβέρνηση-νομαρχία-ιδιωτικούς υπαλλήλους και εμπορικών συλλόγων,αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την προσεχή και τελευταία Κυριακή του έτους μου έφερε στο νου αυτό το τραγουδάκι...
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης παρτατηρείται μια κυβέρνηση αδύναμη;-ανίκανη;-απρόθυμη;(διαλέγεις και παίρνεις αναγνώστη μου)να πάρει μια πολιτική απόφαση καθώς από τη μια δε θέλει να προκαλέσει το μένος των ιδιωτικών υπαλλήλων σε ώρες αλγεινές που περνά ήδη από τα άλλα γνωστά προβλήματα.Παράλληλα μια νομαρχία που σήμερα λέει έτσι πιεζόμενη από τους συνδικαλιστές υπαλλήλους και αύριο...γιουβέτσι πιεζόμενη από τους εμπορικούς συλλόγους.Υπάλληλοι που ακόμα δε γνωρίζουν αν θα δουλέψουν ή όχι την Κυριακή και έμποροι που δηλώνουν ευθαρσώς πως θα παρανομήσουν,μιας και το πρόστομι του 2% επί του τζίρου που προβλέπει ο νόμος δε φαίνεται να τυς τρομάζει.
Θα μου πείς αναγνώστη μου σιγά το θέμα!μια Κυριακή είναι.Υπάρχει και η οικονομική κρίση,κλεισαν και τα μαγαζία στο κέντρο των μεγαλουπόλεων λόγω των επεισοδίων,ας ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυρική να τζιράρουν κανα φράγκο να μην "αναγκαστούν" να απολύσουν το προσωπικό τους,να κλεισουν τα μαγαζιά τους κ.λ.π.
Εγώ πάντως αναγνώστη μου έχω κανα δυό απορίες σχετικά με το θέμα.Πρώτα απ'όλα ποιος είπε σε όλους αυτούς πως ο μέσος καταναλωτής έχει λεφτά να ψωνίσει.Έπειτα με μια Κυριακή που θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα θα σωθεί ο κάθε καταχρεωμένος-κατεστραμμένος μικροεπιχειρηματίας(σιγά τα ωά δηλαδή).Ακόμα αν ο κακόμοιρος μικρομεσαίος καταναλωτής έχει κάποια λίγα χρήματα να διαθέσει θα κατέβει στο κέντρο;;δηλαδή η κυρά-Κατίνα των 700€ θα παέι στη Σκουφά να ψωνίσει τσάντα Lui Vitton;;Και τέλος αν βασική αιτία για να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή είναι οι καταστροφές από τα επεισόδια εξαιτίας της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη,πότε ακριβώς έγιναν επεισόδια στο Μαρούσι,στο Χαλάνδρι,στην Κηφισιά,στο Περιστέρι;;;;;
Το ρεζουμέ του θέματος βρίσκεται αλλού αναγνώστη μου,τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνεται ο γράφων.Ρε μπας και όλα αυτά λειτουργούν σαν Κεκρόπορτα προκειμένουν να καθιερωθεί η Κυριακή γενικότερα ή κάποιες Κυριακές του χρόνου σαν εργάσιμες ημέρες για τα καταστήματα.Να καθιερωθεί de facto αρχικά και αργότερα de jure η υποχρέωση των υπαλλήλων των καταστημάτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την Κυριακή;;
Επιλογικά ο καθένας μας μπορεί να βρει λίγο χρόνο κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας να πάει για ψώνια(λεφτα δε μπορεί να βρει συνήθως),ενώ μια Κυριακή,σαν άλλος κούκος,δε μπορεί να φέρει την άνοιξη στην οικονομική βαρυχειμωνιά της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.Όπως έλεγε λοιπόν και η αείμνηστη σύντροφός σας,φίλοι μου ΠΑΣΟΚοι...ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!!

1 σχόλιο:

Χριστίνα Ανέφελη είπε...

Φυσικά και είναι Κερκόπορτα προς την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, φίλε Δημήτρη, αμφιβάλλεις; Όπως και πολλά άλλα κεκτημένα δικαιώματα, εργασιακά και μη, έτσι και το συγκεκριμένο απειλείται. Κι εμείς σφυρίζουμε κλέφτικα...

Εγώ αναρωτιέμαι το εξής, και παρακαλώ διόρθωσέ με αν κάνω λάθος: για τους καταστηματάρχες η δουλειά την Κυριακή θα σημαίνει καθαρό κέρδος και μόνο; Δεν συνεπάγεται περισσότερα λειτουργικά έξοδα για την επιχείρηση, μαζί με την πληρωμή υπερωριών για τους υπαλλήλους; Εκτός εάν αυτές τις τελευταίες τις έχουν πια τόσο πολύ... για πέταμα που θεωρούν αυτονόητο ότι ΔΕΝ θα τις πληρώσουν!

Έλεος δηλαδή! Λες και το πρόβλημα για την αγορά είναι οι... λίγες ώρες λειτουργίας, και όχι το ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ρευστό για να ψωνίσουν!

Τι να πω... Καλές γιορτές και μη χειρότερα!

Υ.Γ.: "...Λησμονώντας τις σοσιαλιστικές καταβολές σας"...
LOL! Τις δικές τους ή της Βουγιουκλάκη;;;; Πού είσαι Μελίνα, να τους καμαρώσεις!