Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

ΒΙΤΡΙΟΛΙ vs ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

''Επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον ώμο της Κωνσταντίνας Κούνεβα πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 12 τα μεσάνυχτα της 22-12, που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ώρα επιστροφής από την εργασία της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρίσκεται έκτοτε στην εντατική και να κινδυνεύει ακόμα να χάσει τη ζωή της, ή να μείνει με βαρύτατη αναπηρία.
Η Κούνεβα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, το οποίο είναι ίσως το πιο ζωντανό σωματείο των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα, που αγωνίζεται σκληρά και ηρωικά για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση και τη μεγαλύτερη εργοδοτική τρομοκρατία, και οργανώνει Ελληνίδες και μετανάστριες - κατά κύριο λόγο γυναίκες.
Οι συναδέλφισσές της Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη.
Η εργολαβική εταιρία στην οποία δούλευε η Κούνεβα είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες (ίσως και άλλους) τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον εργολάβο και για την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό, δηλαδή οι κρατικές εταιρίες-πελάτες δεν αντιδρούσαν στα παράπονα για τον εργολάβο και δεν παρενέβαιναν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.Η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής, όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει βασικά δικαιώματα απολυόταν, και το σωματείο βρισκόταν σε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς δεν προσπάθησε να ελέγξει πραγματικά τον εργολάβο Οικονομάκη που αντιμετωπίζει τις εργαζόμενες σαν σκλάβες.
Η Κούνεβα όπως και οι άλλες συνδικαλίστριες αυτού του σωματείου, που είναι ανοιχτό στην κοινωνία, είχαν συνεργαστεί με γυναικείες οργανώσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων του ασφαλιστικού, με έμφαση στον χαρακτηριστμό του επαγγέλματός τους ως βαρέως και ανθυγιεινού και τις σκληρές αντεργατικές συνθήκες.'' (http://www.syriza.gr/epitropes-syriza/diktyo-gynaikn-syriza/o3c7i-stin-ergodotik-tromokratia-allileggyi-stin-syndikalistria-k-koyneba/)
Όταν τα δακρυγόνα και το ξύλο παύουν να επιτελούν το θεάρεστο έργο τους,όταν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα νιώθουν να προσβαλλονται από τη συνδιακλιστική δράση των εργαζομένων,όταν ο κάθε μετανάστης(αντίθετα με τα όσα πιστεύει ο Καρατζαφύρερ και οι όμοιοί του)εργάζεται και γίενται αντικείμενο εκμετάλλευσης,τότε το καυστικό οξύ παίρνει τη θέση του συνομιλητή στα πλαίσια του "διαλόγου" εργοδοσίας κι εργαζομένων.
Τα Μ.Μ.Ε επέλεξαν να θάψουν το συγκεκριμένο θέμα ή να το αποδώσουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.Στους αλγεινούς για την αλήθεια καιρούς που ζούμε πια,μόνη γνήσια πηγή αντιπληροφόρησης οφείλουν να αποτελέσουν οι ιστόχωροι,τα forums και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Προωθήστε την άνω είδηση όπου και όπως μπορείτε.

2 σχόλια:

Χριστίνα Ανέφελη είπε...

Δεν σου κρύβω, Δημήτρη, ότι την πήρα κατάκαρδα την είδηση αυτή και χαίρομαι που της αφιερώνεις ποστ γιατί εγώ δεν είχα το κουράγιο. Ως κόρη καθαρίστριας και μάλιστα εργαζόμενης κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, δεν μπορώ παρά να εξοργιστώ. Τα βλέπω από μέσα και τα ξέρω. Και αγανακτώ βλέποντας τον κύκλο αλληλοκάλυψης της λαμογιάς, το πώς δηλαδή οι αλήτες "μεγαλοδημοσιογράφοι" που δυσφημίζουν τον κλάδο έκαναν γαργάρα την είδηση για να συγκαλύψουν τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την εκδήλωση βαρβαρότητας. Γιατί μη μου πεις ότι θα βρεθούν ποτέ οι ένοχοι!

Δεν είναι όμως μόνο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Είναι και η βαθιά ριζωμένη φοβία απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό και ο εγγενής ψευτοσνομπισμός των Ελλήνων. Δεν είμαστε απλώς ρατσιστές, μισαλλόδοξοι ή αδιάφοροι. Το πρόβλημα είναι ο φόβος που νιώθουμε μπροστά σε ό,τι μοιάζει ξένο ή παρεκκλίνον από αυτό που θεωρούμε "φυσιολογικό" και τον εκφράζουμε με μικροψυχία, αδιαφορία ή ακόμα χειρότερα πράξεις βίας. Για να μη μιλήσω για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε επαγγέλματα χειρωνακτικά ή "βρόμικα" όπως αυτό του καθαριστή. Εμείς οι ανώτεροι, οι εκλεπτυσμένοι, οι πάππου προς πάππον αριστοκράτες, τρομάρα μας, που δεν καταδεχόμαστε!...

Γι' αυτό σου λέω, θα δώσουμε σημασία στην τραγωδία μιας καθαρίστριας, και μάλιστα ξένης;

Συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά τι να κάνω που το ποστ σου χτύπησε φλέβα... Καλή χρονιά εύχομαι και περισσότερη ευαισθησία για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Ουπς! Τώρα τι πρέπει να κάνουν οι "αντιρατσιστές"; Να πανηγυρίσουν για την σύλληψη ή να οργανώσουν "αντιρατσιστική" πορεία υπέρ της απελευθέρωσης του Αλβανού; http://www.skai.gr/master_story.php?id=112336 Σύλληψη για την απόπειρα κατά της Κούνεβα Στη σύλληψη ενός ατόμου για την απόπειρα δολοφονίας κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα προχώρησε η αστυνομία. Πρόκειται για πρώην εργαζόμενο εργολαβικής εταιρείας στον τομέα της καθαριότητας αλβανικής καταγωγής. Συνελήφθη για τροχαίο και κατά την εξέταση υπέπεσε σε αντιφάσεις αναφορικά με το κρίσιμο χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε η απόπειρα. Ο ίδιος φαίνεται ότι τηλεφώνησε νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας στο σπίτι της Κούνεβα για να αντλήσει πληροφορίες ως προς την κατάσταση της υγείας της.